Latest Blogposts

Schetsblog: van schets naar grappig getekende cartoon

Om dit blog leuk en fris te houden voor mijn lezers en bezoekers heb ik besloten om naast de gebruikelijke informatieve artikelen over tekenen, ontwerpen en vormgeven ook af en toe iets te vertellen aan de hand van een schets of illustratie. Zo kan ik meteen laten zien hoe een idee, voor een cartoon of andere illustratie tot stand komt. Hoe ik daarna een ruwe schets opzet en deze weer uitwerk naar een lijntekening of ingekleurde cartoon. Dus eigenlijk ruil ik mijn "schetsblok" in voor een "schetsblog". ๐Ÿ™‚

Zo hoop ik dat jij als lezer ook iets opsteekt van mijn teken werkwijze en daarnaast ontstaat er steeds een leuke of grappige cartoon. Ik wil deze cartoons graag laten inspelen op een actuele situatie. Iets met een bekende persoonlijkheid. Het zou leuk zijn wanneer de lezers van mijn zogeheten "schetsblog" ๐Ÿ™‚ mij laten weten welke bekende persoon ze graag terug zien of welke leuke situatie ze als cartoon leuk zouden vinden.

In deze eerste versie van het "schetsblog" heb ik gekozen voor twee Nederlandse (oud) internationals van Oranje. Dirk Kuyt, die heeft aangegeven na 10 jaar te stoppen en dus afscheid neemt als international en Arjen Robben de meest bekende Nederlandse voetballer van dit moment die weer terugkeert in Oranje. Door wat lichte blessures kon hij de afgelopen twee duels van het Nederlands elftal niet meemaken. Heel Nederland hoopt uiteraard dat hij het verschil kan maken in twee aanstaande kwalificatie duels tegen respectievelijk Kazachstan (vrijdag a.s.) en IJsland die maandag daarop.

Eerst zet ik wat hele snelle schetsjes/voorstudies op papier van beide spelers

schetsblog-voorstudie-arjen-robben-en-dirk-kuyt-mijnreclamewereld

Ik probeer dit soort dingen zo spontaan mogelijk te bedenken. De ene keer zal ik puur wat ruwe schetsjes maken en de andere keer zal ik deze wat verder als tekening of cartoon uitwerken. Hieronder laat ik wat verschillende fases zien van het idee naar schets tot een leuke/grappige cartoon. Bij schets Dirk Kuyt is het uitgangspunt zijn aangekondigde afscheid als international. Bij de tekening van Arjen Robben is het meer de hoop dat hij het Nederlands elftal weer in de goede richting kan helpen, die naar het doel van de tegenstander, na de verloren duels tijdens zijn afwezigheid zodat Oranje zich kwalificeert voor het EK in 2016.

Hierna ga ik per speler de schets verder uitwerken

Per speler kijk je wat beter naar de lichaamshouding en situatie waarin je het getekende figuurtje wil gaan plaatsen in de cartoon.

schetsblog-schets-arjen-robben-en-dirk-kuyt-mijnreclamewereld

Van potlood schets naar opzetten lijntekening

Als de ruwe opzet potlood schets en situatie staat ga ik de definitieve lijnen in zwart opzetten in inkt. In hoeverre ik de cartoonย  verder uitwerk scheelt per keer. Hieronder moet duidelijk worden dat Arjen Robben de richting bepaald voor het Nederlands elftal. In de achtergrond zie je nog op de reclameborden langs het veld dat het (gekscherend) om een wedstrijd gaat tussen alleen Robben en de tegenstander. (in dit geval Kazachstan).

Wat hem lachend af gaat zo te zien. ๐Ÿ™‚ Verder kleed ik de illustratie wat aan met een aantal supporters op de tribune.

schetsblog-uitwerking-cartoon-arjen-robben-mijnreclamewereld

Arjen Robben moet het Nederlands elftal weer in de goede richting wijzen.

schetsblog-uitwerking-cartoon-dirk-kuyt-mijnreclamewereld

Dirk Kuyt neemt na 10 jaar afscheid als international van Oranje.

 

Gebruik kleur om je cartoon wat sprekender te maken

Het is natuurlijk niet altijd nodig maar met kleur kun je binnen de illustratie bepaalde onderdelen nog extra benadrukken of iets meer in het oog laat springen van de kijker.

schetsblog-inkleuren-cartoon-arjen-robben-mijnreclamewereld

Naast kleur kun je natuurlijk ook tekst gebruiken om je cartoon nog beter toe te lichten. Liefst met een beetje humor zodat er hierdoor hopelijk een glimlach ontstaat bij de lezer/kijker.

 

schetsblog-inkleuren-cartoon-dirk-kuyt-mijnreclamewereld

Ik ben benieuwd wat jij als lezer van dit idee vindt!

Ik zou het leuk vinden wanneer jij als lezer laat weten wat je van dit idee "schetsblog" vindt. Laat een bericht achter en ik hoor graag of je het leuk zou vinden wanneer dit onderdeel vaker terugkomt binnen mijn blog. Misschien heb je zelfs al een situatie waarin een bekend persoon op een ludieke manier kan worden geplaatst in een volgende cartoon.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Laat jouw reactie hieronder als eerste achter!