Latest Blogposts

Tekenen

Tekenen kan worden gezien als een uitbreiding van de geschreven tekst, waarmee je beeldend uitdrukking geeft aan je gevoel, gedachten en/of emoties. Tekenen is uitbeelden van taal omgezet in vormen en of kleuren op het witte vlak. Je wilt iets laten zien aan jezelf en of aan anderen. je bent als het ware aan het communiceren. Voorbeelden van communiceren door het gebruik van tekenen. Zijn de eeuwen oude grot tekeningen of de Egyptische tekens en hiërogliefen.

Tekenen of wel tekenkunst kan opgesplitst worden in enerzijds het waarnemingstekenen ("tekenen naar de natuur") waarbij de tekenaar tekent naar de zichtbare werkelijkheid en tracht natuurgetrouw weer te geven wat hij in dat geval ziet. Een voorbeeld hiervan is het tekenen van stillevens.

Anderzijds hebben we verbeeldingstekenen ("tekenen naar de verbeelding") het tekenen van wat de tekenaar aanvoelt, hoe hij de realiteit op dat ogenblik ervaart of wat hij er in ziet, oftewel abstracte of geabstraheerde tekenkunst. Tekeningen worden gemaakt met grafietpotlood, houtskool, contépotlood, siberisch krijt, pastel of inkt, of, afhankelijk van de druktechniek, getekend op of gekrast in een ander willekeurig materiaal. Hoewel het een tekentechniek lijkt te zijn, wordt de pasteltechniek officieel ingedeeld bij de schildertechnieken. Pentekeningen worden gemaakt met een tekenpen of een rietpen.

Vóór de uitvinding van het potlood werd er vaak getekend met een zilverstift op geprepareerd papier. Ook kan getekend worden met een penseel en Oost-Indische inkt, of eventueel met verf. Als er een combinatie van inkt en water wordt gebruikt, spreekt men van een gewassen (pen)tekening. Hierbij worden lichtere partijen ingeschilderd met een verdunde oplossing van de tekeninkt of waterverf De drager is meestal papier of karton, maar ook hier zijn talrijke uitzonderingen op. Dikwijls dient de tekening als voorstudie voor een op een later tijdstip te vervaardigen schilderij of beeld. Het gaat dan om voorbereidende schetsen. Door hun onderzoekend karakter zullen tekeningen sneller tot de essentie doordringen, zijn ze spontaner en gevoeliger. De kunstenaar kan in een tekening zijn grenzen verleggen en op onderzoek gaan naar wat voor hem of haar belangrijk is.

Tekenen wordt niet alleen in de vrije tijd gedaan, maar komt ook veel voor in het bedrijfsleven. Denk hierbij aan het technisch tekenen door bijvoorbeeld architecten.
Met een technische tekening kan een voorstelling worden gemaakt van een (te maken) object, zoals een gebouw, machine, schakeling of onderdeel.

0 reacties op “Tekenen

Plaats een reactie


*