Latest Blogposts

Perspectief tekenen

Door gebruik te maken van perspectief kun je diepte geven aan een tekening binnen een plat vlak. Op deze manier ontstaat een ruimtelijke indruk binnen de illustratie.
Je bepaald als tekenaar als het ware het standpunt van degene die je tekening bekijkt. Door gebruik te maken van één of meerdere verdwijnpunten op een horizon kun je erg nauwkeurig bepalen hoe groot bepaalde voorwerpen of personen moeten worden getekend zodat alles ten opzichte van elkaar in verhouding blijft.
Voorbeeld: Iemand die op de voorgrond van je tekening staat afgebeeld toont groter dan wanneer diezelfde persoon verder weg (dichter naar de horizon) wordt geplaatst.
Ditzelfde principe geldt ook bij een straatbeeld. Een rijtje huizen, allemaal van ongeveer dezelfde hoogte lijken, voor het oog, toch steeds kleiner te worden hoe dichter ze naar de horizon geplaatst worden. Dit wordt ook wel lijnperspectief genoemd. In onderstaande schets zie je rechts in het straatbeeld de lantaarnpalen die in wezen allemaal even groot zijn maar door perspectief goed toe te passen en alle (denkbeeldige) lijnen door te trekken naar een verdwijnpunt toch steeds kleiner lijken te worden des te verder ze richting de horizon geplaatst zijn.

perspectief_tekenen_07

 

 

0 reacties op “Perspectief tekenen

Plaats een reactie


*